Stueplanter

Opskrift: Sådan holder du liv i dine moderne stueplanter

Udover at komme med en liste over nogle af de mest populære grønne planter til hjemmet, får du her en opskrift på, hvordan du på bedste vis holder liv i dine moderne stueplanter. Når man investerer i planter til hjemmet, er det på sin plads, at de holder i mere end én sæson og forbliver både kønne og grønne over en lang periode. For at opfylde dette er det vigtigt, at du ved, hvordan du aflæser og dermed holder liv i dine hippe stueplanter.

Moderne stueplanter

Det er begrænset, hvor mange elementer det egentlig kræver at holde liv i sine moderne stueplanter. Nedenfor er en kort liste over de ingredienser, der skal bruges, og ellers handler det blot om at være opmærksom og følge trinene, der beskrives i de efterfølgende afsnit.

Ingredienser:

 • Vand
 • Lerpotte med underskål
 • Gødning
 • Sollys

1. Vælg den rigtige potte

Når du køber en plante er det ydermere vigtigt, at du er opmærksom på at skaffe den rigtige potteplante. Start med at omplante, så din nye stueplante kan få noget frisk jord og mere plads at befærde sig på. Gå efter en lerpotte med underskål og hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra. Dermed undgår du, at rødderne står og sopper i vand og dermed at drukne din plante.

Krukker i ler har den fordel, at fugten kan trænge igennem overfladen, så planterne bedre kan ånde. Lerkrukkens jord holder sig altså mere fugtig og organisk end i den glaserede potte.

2. Læg mærke til plantens signaler

De fleste stueplanter nyder at slikke sol og har brug for masser af dagslys, men der er naturligvis undtagelser. Monstera, som er planten vist på billedet, vil fx helst stå i skygge. Har du givet en ny stueplante den forkerte placering, vil du dog hurtigt kunne spotte det. Hjemmets planter forsøger hele tiden at give os et praj om, hvad de kan lide, hvad de trænger til, og hvad de absolut ikke bryder sig om. Det handler bare om at lære at forstå deres signaler.

3. Vand og gød efter behov

Som hovedregel er det sådan, at planter, der står i direkte sollys, skal vandes oftere end planter, der står i indirekte sollys eller skygge. Det er en kunst i sig selv at vande lige tilpas – hverken for lidt eller for meget. Begge dele har det med at manifestere sig som gule eller brune blade på planten. Overvanding drukner planten og kan få stilk og rødder til at rådne.

Undgå at sjatvande hele tiden – det bryder de fleste stueplanter sig ikke om. De skal have en ordentlig slurk vand ca. hver 8.-10. dag. Det ældste og bedste trick i bogen er at stikke en finger i jorden og mærke efter. Hvis jorden er tør, kan du roligt fylde vand på, men er den fugtig, så vent nogle dage.

Gødning er planternes brændstof, så hvis du vil gøre dig forhåbninger om, at dine planter skal have et langt liv, så er gødning et must. Gødningen skal foregå i plantens vækstsæson, og jorden skal være fugtig, når du tilsætter det.

Grønne planter til hjemmet

Nedenfor er samlet en liste over populære grønne planter til stuen, hvis du mangler inspiration til en række flotte planter, der garanteret kunne passe ind i dit hjem.

 • Monstera
 • Pengetræ
 • Pilea
 • Kaktus
 • Paradistræ
 • Orkide
 • Gummitræ
Summary
recipe image
Recipe Name
Sådan holder du liv i dine moderne stueplanter
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)